Market Insights

Marktinformatie Maandag 2 September 2024

OPEC+ zal vanaf oktober 2024 stapsgewijs de olieproductie verhogen, ondanks zorgen over een afnemende vraag, vooral in China. De productieverstoringen in Libië en vrijwillige productieverlagingen door sommige leden zorgen voor een krapper aanbod, wat de impact van de lagere vraag compenseert. Acht OPEC+ leden zullen hun productie met 180.000 vaten per dag verhogen, terwijl andere beperkingen tot eind 2025 blijven gelden. Na dit nieuws daalden de olieprijzen met ongeveer 2%.

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie stegen in juli met 0,9% op jaarbasis, na een eerdere stijging van 0,7% in juni. Op maandbasis daalden de prijzen echter met 0,3%. De prijs van North Sea Brent olie, die invloed heeft op industriële prijzen, was in juli ruim 7% hoger dan een jaar eerder. Hierdoor waren producten van de aardolie-industrie 4,0% duurder en stegen de prijzen in de chemische industrie met 1,6%.

De Amerikaanse kerninflatie bleef in juli stabiel op 2,6%, terwijl een lichte stijging naar 2,7% werd verwacht. De algemene inflatie bleef eveneens onveranderd op 2,5%. Zowel de kern-PCE als de algemene prijsindex stegen op maandbasis met 0,2%, conform de verwachtingen. Inkomens stegen met 0,3%, iets meer dan verwacht, en de uitgaven van consumenten namen toe met 0,5%, wat in lijn lag met de voorspellingen.

De 6M Euribor is gedaald met 1 basispunt naar 3,38% in vergelijking met voorgaande werkdag. De 10Y Swap is gestegen met 2 basispunten naar 2,54% in vergelijking met voorgaande werkdag.

In de bijlage vindt u de marktdata van vandaag op het gebied van onder andere de geld- en de kapitaalmarkt.

This site is registered on wpml.org as a development site.