Market Insights

Marktinformatie dinsdag 30 juli 2024

De prijs van Brent-olie zakte voor het eerst sinds 10 juni onder $80 per vat, beïnvloed door algoritmische handel en zwakke vraag uit China, ‘s werelds grootste olie-importeur. China’s economische groei vertraagde in het laatste kwartaal tot het laagste niveau in vijf kwartalen, wat volgens het Internationaal Energieagentschap leidt tot een verminderde wereldwijde olieconsumptie. Ondanks deze daling blijven de olieprijzen dit jaar hoger dankzij productiebeperkingen van OPEC+ en verwachtingen van lagere Amerikaanse rentetarieven tegen september.

In het tweede kwartaal stegen de exporten van Taiwan met 9,9% op jaarbasis, wat trager is dan de jaarlijkse groei van 12,9% in het eerste kwartaal, aangedreven door de stijgende vraag naar AI die ten goede kwam aan technologiegerichte exporteurs zoals chipmakers. Taiwan is de thuisbasis van ‘s werelds grootste contractchipfabrikant, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. De Aziatische Ontwikkelingsbank heeft deze maand haar groeiverwachting voor Taiwan voor 2024 verhoogd van 3% naar 3,5%, vanwege sterke chipexports en de AI boom.

Bitcoin daalde te midden van speculaties dat de VS in beslag genomen tokens mogelijk zullen verkopen, na de belofte van Donald Trump om een overheidsreserve van cryptocurrency aan te leggen als hij herkozen wordt. De VS heeft volgens blockchain-onderzoeksfirma Arkham $2 miljard aan Bitcoin naar een nieuw digitaal wallet-adres verplaatst. Analisten denken dat deze tokens afkomstig zijn van de Silk Road-marktplaats. De waarde van Bitcoin piekte net onder $70.000 en viel daarna met 2,2% tot $66.482 in New York.

De 6M Euribor is gedaald met 3 basispunten naar 3,59% in vergelijking met voorgaande werkdag. De 10Y Swap is gedaald met 4 basispunten naar 2,65% in vergelijking met voorgaande werkdag.

In de bijlage vindt u de marktdata van vandaag op het gebied van onder andere de geld- en de kapitaalmarkt.

This site is registered on wpml.org as a development site.