Market Insights

Marktinformatie maandag 17 juni 2024

De olieprijzen zijn vorige week gestegen met circa vier procent, waardoor ze het verlies van ongeveer twee procent van de voorafgaande goedmaakten. OPEC’s optimistische verwachting voor de groei van de vraag naar olie hielp bij het ombuigen van eerdere verliezen, maar onzekerheden blijven bestaan door economische vooruitzichten en waarschuwingen van het Internationaal Energieagentschap en de Energy Information Administration over een mogelijk overschot en toename van Amerikaanse olievoorraden. De komende cijfers over de verwerking van ruwe olie in China kunnen het sentiment verder negatief beïnvloeden.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in juni gedaald van 69,1 in mei naar 65,6, volgens voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan. Het vertrouwen in de huidige staat van de economie verslechterde van 69,6 naar 62,5, terwijl de economische verwachtingen iets minder optimistisch werden, dalend van 68,8 naar 67,6. De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden bleef gelijk op 3,3 procent, terwijl de verwachting voor de komende 5 jaar steeg van 3,0 naar 3,1 procent.

De euro daalde vrijdag tot onder de 1,07 dollar, beïnvloed door de aanstaande Franse presidentsverkiezingen en het beleid van de Fed. De inflatie in Frankrijk over mei werd bijgesteld van 2,2 procent naar 2,3 procent door stijgende energieprijzen. De Bank of Japan liet de rente onveranderd maar overweegt minder staatsobligaties in te kopen. De euro noteerde 0,5 procent lager op 1,0682 dollar, het Britse pond daalde 0,4 procent naar 1,2703 dollar, en de Australische dollar daalde 0,4 procent naar 0,6610 Amerikaanse dollar.

De 6M Euribor is ongewijzigd op 3,75% in vergelijking met voorgaande werkdag. De 10Y Swap is gedaald met 2 basispunten naar 2,78% in vergelijking met voorgaande werkdag.

In de bijlage vindt u de marktdata van vandaag op het gebied van onder andere de geld- en de kapitaalmarkt.

This site is registered on wpml.org as a development site.