Market Insights

Marktinformatie vrijdag 23 februari 2024

De Europese Centrale Bank (ECB) blijft geduldig met renteverlagingen, gezien de kwetsbaarheid van het inflatieproces en de noodzaak om continuïteit en voorzichtigheid te handhaven. Ondanks een recente daling van de inflatie blijft het risico van te vroeg ingrijpen groter dan dat van te laat handelen, volgens de notulen van de laatste vergadering van de ECB. Volgens analisten  baseert de ECB haar beleid op nieuwe data over groei en inflatie en benadrukt het belang van gematigde loongroei voor toekomstig monetair beleid, terwijl de huidige economische activiteit en inflatie als consistent worden beschouwd.

Het aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten is gedaald tot 201.000, wat lager is dan de verwachtingen van economen. Het vierweeks voortschrijdend gemiddelde is ook afgenomen, wat wijst op een gunstige trend op de arbeidsmarkt.

Het Centraal Planbureau (CPB) meldt een opgaande trend in de groei van de Nederlandse economie. De groei zal naar verwachting 1,1 % bedragen in 2024 en 1,6 % in 2025, na een bescheiden groei van 0,1 % in 2023. De koopkracht stijgt dit jaar flink door hogere lonen en dalende inflatie, maar groeit niet verder in 2025. De inflatie zal naar verwachting afnemen tot respectievelijk 2,9 % dit jaar en 2,8 % volgend jaar.

De 6M Euribor is gedaald met 2 basispunten naar 3,91% in vergelijking met voorgaande werkdag. De 10Y Swap is gedaald met 1 basispunt naar 2,78% in vergelijking met voorgaande werkdag.

In de bijlage vindt u de marktdata van vandaag op het gebied van onder andere de geld- en de kapitaalmarkt.

This site is registered on wpml.org as a development site.