Market Insights

Marktinformatie donderdag 21 december 2023

In november zijn de consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk minder sterk gestegen dan in de voorgaande maand, volgens gegevens van het statistiekbureau ONS. Op jaarbasis bedroeg de stijging 4,2 procent, terwijl economen een toename van 4,4 procent hadden verwacht. In de vorige maand was de stijging van het prijspeil nog 4,7 procent. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,1 procent, na een stijging van 0,4 procent in oktober. De producentprijzen daalden in november met 2,6 procent op jaarbasis, dit was eveneens het geval in oktober.

In december is het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie sterker gestegen dan verwacht, volgens cijfers van The Conference Board. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 101,0 in november naar 110,7 in december, terwijl economen een stijging tot 104,5 hadden verwacht. Het cijfer voor november werd licht naar beneden bijgesteld van een eerder gerapporteerde 102,0. De deelindex voor de economische verwachtingen voor het komende halfjaar steeg naar 85,6, vergeleken met 77,4 in november. Een verwachtingsindex van minder dan 80 wordt beschouwd als een signaal van een mogelijke recessie binnen een jaar, volgens The Conference Board. De deelindex voor de huidige situatie liet ook een sterke stijging zien, van 136,5 naar 148,5.

In november is de werkloosheid in Nederland verder gedaald, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De werkloosheidsgraad daalde van 3,6% in oktober naar 3,5% in november, na een niveau van 3,7% in september. Het gemiddelde aantal werklozen daalde met 2.000 per maand gedurende de afgelopen drie maanden, tot 357.000 in november. Tegelijkertijd kwamen er maandelijks gemiddeld 15.000 mensen bij met betaald werk. In november waren er 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar zonder betaald werk.

De 6M Euribor is gestegen met 2 basispunten naar 3,92% in vergelijking met voorgaande werkdag. De 10Y Swap is gedaald met 5 basispunten naar 2,44% in vergelijking met voorgaande werkdag.

In de bijlage vindt u de marktdata van vandaag op het gebied van onder andere de geld- en de kapitaalmarkt.

This site is registered on wpml.org as a development site.