Market Insights

Marktinformatie donderdag 7 december 2023

In november bleek uit gegevens van de Chinese overheid dat de export onverwacht steeg met 0,5% op jaarbasis in dollars, tegen de verwachtingen van economen in. Tegelijkertijd daalde de import met 0,6%, in tegenstelling tot de voorspelde toename van 3,0%. Het Chinese handelsoverschot steeg naar 68,39 miljard dollar, wat hoger is dan de voorspelde 57,1 miljard dollar. Zowel in dollars als in yuan gemeten steeg de export, respectievelijk met 0,5% en 1,7%, terwijl de import in yuan met 0,6% toenam.

In oktober is het tekort op de Amerikaanse handelsbalans toegenomen, zo blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Handel. Het tekort steeg van 61,2 miljard in september naar 64,3 miljard in oktober, iets hoger dan de verwachte 64,1 miljard volgens analisten. De export daalde met 1,0% tot 258,8 miljard dollar, terwijl de import met 0,2% toenam tot 323,0 miljard dollar. Het handelstekort met de Europese Unie bedroeg 19,2 miljard dollar, en met China was er een tekort van 63,8 miljard dollar.

In oktober hebben Nederlandse huishoudens minder geld uitgegeven dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De uitgaven daalden met 0,2% op jaarbasis. Het CBS meldt dat er minder is uitgegeven aan goederen, maar dat de uitgaven aan diensten juist zijn toegenomen. In september was er nog een grotere daling van de uitgaven op jaarbasis, namelijk 1,9%. Het CBS benadrukt dat de consumptiecijfers volumecijfers zijn, gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Bovendien geeft het CBS aan dat de omstandigheden voor consumptie in november minder gunstig waren dan in oktober.

De 6M Euribor is ongewijzigd op 3,95% in vergelijking met voorgaande werkdag. De 10Y Swap is gedaald met 5 basispunten naar 2,68% in vergelijking met voorgaande werkdag.

In de bijlage vindt u de marktdata van vandaag op het gebied van onder andere de geld- en de kapitaalmarkt.

This site is registered on wpml.org as a development site.